FAQ (Frequently Asked Questions)

1. Instructies aangaande het gebruik van batterijen?
2. Waarom herlaadbare NiMH batterijen gebruiken en niet alkaline batterijen?
3. Waarom verliezen alkaline batterijen zo snel hun energie wanneer ze in elektrische apparatuur zitten zoals een digitale camera?
4. Kunnen alle batterijen met een capaciteit van 2800mAh een stroom van 2800mA gedurende een uur leveren?
5. Kunnen NiMH batterijen alkaline batterijen vervangen ondanks ze slechts 1.2 volt geven?
6. Kan een batterijlader een batterij schaden?
7. Wat is het verschil tussen NiMH batterijladers en NiCd batterijladers?
8. Kan een ouder NiCd batterijlader gebruikt worden om NiMH batterijen op te laden?
9. Is druppellading schadelijk voor batterijen?

_______________________________________________

1. Instructies aangaande het gebruik van batterijen?

Richtlijnen voor een veilig gebruik en ter verlenging van de levensduur van uw batterijen:

Bij het inbrengen van de batterijen in een toestel (of in een batterijlader), er steeds over waken dat de polariteit (+) en (-) van elke batterij en het apparaat overeenkomen.
Bij een verkeerde plaatsing van batterijen in een toestel bestaat het risico voor kortsluiting.
De batterij- en apparaatcontactpunten zo nodig schoon maken alvorens de batterijen in te brengen.
De instructies van de fabrikant van het apparaat dienen opgevolgd te worden aangaande de keuze van de te gebruiken batterijen.
Batterijen dienen steeds samen vervangen te worden.
Nieuwe batterijen mogen niet gemengd worden met (gedeeltelijk) lege batterijen in een toestel of een batterijlader.
Geen batterijen mengen van verschillende chemische samenstelling, capaciteit, laadniveau, afmetingen of verschillende merken teneinde lekkage van de batterijen en/of beschadiging van het toestel te vermijden.
Lege batterijen dienen onmiddellijk uit het toestel worden verwijderd wegens een verhoogd risico op lekkage van de batterijen en beschadiging van het toestel.
Batterijen dienen steeds te worden verwijderd uit apparaten die niet meer functioneren of die gedurende een lange periode niet worden gebruikt.
Voor een langere levensduur van oplaadbare batterijen dienen deze, eens ze leeg zijn, zo snel mogelijk opnieuw te worden opgeladen. Ook dienen deze onmiddellijk na aankoop, en min. één keer om de drie tot zes maanden te worden ontladen en herladen.
Alkaline (wegwerp-) batterijen mogen uitsluitend met een speciaal hiervoor ontworpen batterijlader worden geregenereerd. Nooit een klassieke oplader gebruiken voor dit type batterijen gezien het risico voor explosie of lekkage.
Dode of volledig uitgeputte batterijen dienen ter recyclage worden aangeboden via het lokale inzamelsysteem.
Ongebruikte batterijen kunnen best worden opgeslagen in hun originele verpakking, op een droge plaats bij normale kamertemperatuur. Elk contact met metalen voorwerpen moet worden vermeden gezien het gevaar voor kortsluiting.
Toestellen met batterijen mogen niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen of omstandigheden (verwarmingselementen, aan zonlicht blootgestelde voertuigen, …).
Batterijen nooit in het vuur werpen, kortsluiten, vervormen of uit elkaar halen.
Batterijen uit de buurt van kinderen houden.
Onmiddellijk een arts raadplegen als een batterij werd ingeslikt.
Batterijen bevatten chemische bestanddelen die gevaarlijk kunnen zijn bij contact met de huid, ogen, slijmvliezen, … Bij aanraking met batterijzuur, dient onmiddellijk het getroffen lichaamsdeel met veel schoon water worden afgespoeld en dient onmiddellijk een arts te worden geraadpleegd.
Verwijderen van batterijen en toestellen:

Batterijen, batterijladers en toestellen steeds inleveren bij officiële inzamelorganisaties die recyclage of recuperatie van materialen op milieuvriendelijke manier tot doel hebben.
Nooit batterijen of toestellen meegeven met niet-gesorteerd gemeentelijk afval en ze nooit in de natuur achterlaten.


2. Waarom herlaadbare NiMH batterijen gebruiken en niet alkaline batterijen?

Elk jaar worden er ongeveer 20 miljard batterijen gekocht. Veel daarvan zijn alkalinetype en zijn slechts éénmalig bruikbaar.
alkaline batterijen tegenwoordig gemakkelijk vervangen worden door de milieuvriendelijke herlaadbare hoge capaciteit NiMH batterijen
Een NiMH cel zal in een digitale camera 3 tot 4 keer langer per laadbeurt meegaan dan een alkaline batterij. Alkaline batterijen zijn niet ontwikkeld om aan de zeer hoge energie-eisen van de hedendaagse elektronische toestellen te voldoen.
Bij frequent gebruik van batterijen is bewezen dat men veel geld kan besparen door herlaadbare NiMH batterijen te gebruiken.

3. Waarom verliezen alkaline batterijen zo snel hun energie wanneer ze in elektrische apparatuur zitten zoals een digitale camera?

Alkaline batterijen beschikken over een hoge capaciteit, maar ze kunnen deze energie enkel volledig benutten als de energie traag gebruikt wordt. 
Elektronische toestellen zoals digitale camera’s gebruiken snel een hoop energie, dus is het beter om herlaadbare NiMH batterijen te gebruiken voor deze soort toepassingen. 
Een andere mogelijkheid is Lithium batterijen te gebruiken aangezien zij goed werken in energiebehoevende apparaten, maar ze zijn duur en kunnen niet herladen worden.


4. Kunnen alle batterijen met een capaciteit van 2800mAh een stroom van 2800mA gedurende een uur leveren?

Het is gevaarlijk te zeggen dat batterijen met een zelfde opgegeven capaciteit in alle gevallen hetzelfde resultaat zal geven. In energieverslindende toestellen zoals digitale camera’s, draagbare CD- of MP3-spelers,… zullen alkaline batterijen slechts een klein percentage van hun opgegeven capaciteit leveren.
Daarentegen zal een herlaadbare NiMH of NiCd accu in zo’n energieverslindende toepassing bijna zijn volledige capaciteit leveren. Dit betekent dat met een herlaadbare 2000mAh NiMH batterij veel meer foto’s (vaak 3 tot 4 keer meer) dan met een alkaline batterij met een capaciteit van 2800mAh kunnen genomen worden.
Het is zeer moeilijk om te voorspellen hoelang uw elektronisch apparaat zal werken afgaande op de opgegeven capaciteit van de batterij. Zelfs de opgegeven capaciteiten van gelijkaardige types van batterijen vergelijken kan geen uitsluitsel geven aangezien de fabrikanten vaak de capaciteit van hun batterijen op een andere manier meten.


5. Kunnen NiMH batterijen alkaline batterijen vervangen ondanks ze slechts 1.2 volt geven?

De nominale capaciteit van 1.2V voor een herlaadbare batterij staat voor zijn gemiddelde capaciteit gedurende het ontladen. Wanneer de batterij volledig geladen is, zal het voltage rond de 1.45V zitten.
Voor de meeste elektronische applicaties zijn NiMH batterijen een ideale vervanger, desondanks alkaline batterijen een nominaal voltage van 1.5V hebben. Alkalines zullen echter deze 1.5V enkel leveren wanneer ze volledig geladen zijn. Dit betekent dat vanaf het moment dat de batterij begint te ontladen, dat het voltage continu ook begint te zakken.


6. Kan een batterijlader een batterij schaden?

Ja, een lader kan de levenscyclus van de batterij verkorten of zijn capaciteit verminderen.
De meest voorkomende oorzaak van vroegtijdig stuk gaan van de batterij is overladen. Het probleem is dat niet alle laders over een laadcontrole beschikken, waardoor ze voor een bepaalde vaste periode, meestal 5 tot 8 uren, aan een welbepaalde stroom laden, en daarna afslaan of overschakelen op een lagere “druppel” laadstroom. Indien de laders correct gebruikt worden, is er geen enkel probleem. Indien ze niet correct gebruikt worden, kunnen ze de levenscyclus van de batterij op verschillende manieren verkorten:

Deels geladen (of volledig geladen) batterijen die terug in de lader worden geplaatst, zullen bij een lader zonder laadcontrole opnieuw de volledige laadstroom krijgen.
de laadcyclus wordt tijdens het laden onderbroken. De lader wordt uitgetrokken om te voelen hoe warm de batterijen zijn of om het stopcontact voor een andere toepassing te gebruiken. Wanneer de lader dan terug in het stopcontact wordt gestoken, zal dit terug een volledige laadcyclus starten, zelfs wanneer de vorige laadcyclus bijna voltooid was.
Laders die uitgerust zijn met een laadcontrole systeem of een microprocessor controleren de toestand van de batterijen en voorkomen op deze manier overladen.


7. Wat is het verschil tussen NiMH batterijladers en NiCd batterijladers?

De grootste verschillen zitten in:

de laadstroom
de laadcontrole
Vele van de goedkope NiMH batterijladers zijn simpelweg NiCd laders die lichtjes zijn aangepast. Aangezien NiMH batterijen hogere capaciteiten hebben, zal de laadstroom ook hoger zijn bij NiMH batterijladers.
NiMH “slimme” laders zijn ontwikkeld om te detecteren wanneer de NiMH batterij volledig geladen is en om vervolgens uit te schakelen of om over te schakelen op druppellading. Het is aanbevolen om een slimme NiMH batterijlader te gebruiken.


8. Kan een ouder NiCd batterijlader gebruikt worden om NiMH batterijen op te laden?

Dit hangt af van het type NiCd lader. De lader kan de NiMH batterijen ofwel onderladen ofwel overladen. In sommige gevallen kunnen de NiMH batterijen goed geladen worden. Wat zou er kunnen gebeuren? Laten we eens kijken naar volgende 3 gevallen.

Vele van de oudere NiCd laders zijn van het simpele type tijdsladers, welke de batterijen voor een welbepaalde tijd zal laden om vervolgens uit te schakelen. Omdat NiCd batterijen een veel lagere capaciteit dan NiMH batterijen hebben, zal de timer spijtig genoeg lang voordat de NiMH batterijen volledig geladen zijn, uitschakelen. De batterij wordt niet beschadigd, maar het voordeel van de hoge capaciteit bij NiMH wordt niet benut.
Onder de oudere NiCd laders vinden we ook nog de “nachtladers”, die de batterijen aan een lage stroom laden zolang de lader is aangesloten. Dit type lader kan NiMH batterijen volledig laden, maar het kan zeer lang duren. Het is mogelijk dat een oude NiCd lader tot 48 uren nodig heeft om nieuwe Ni-MH batterijen met hoge capaciteit te laden. Met dit type laders is de kans klein dat de NiMH batterijen beschadigd worden, tenzij de batterijen weken aan een stuk in de lader blijven zitten, maar is zeker niet handig in gebruik.
De laatste mogelijkheid is dat de oudere NiCd lader een snellader is, die NiMH batterijen oplaadt, maar niet de nodige elektronica heeft om de laadcyclus te stoppen wanneer de NiMH batterijen volledig geladen zijn. Als de NiCd lader ontwikkeld is om in minder dan 2 uren te laden, dan is dit mogelijk het type lader waarover gesproken wordt. In dit geval bestaat the risico dat de NiMH batterijen overladen worden door de oudere lader. Dit zal duidelijk worden als de batterijen zeer warm worden tijdens het laadproces. Als de NiMH batterijen te warm worden om aan te raken en blijft dit zo gedurende 20 tot 30 minuten, dan is de NiCd lader hoogstwaarschijnlijk de NiMH batterijen aan het overladen en dit kan hun levensduur beïnvloeden.

9. Is druppellading schadelijk voor batterijen?

Druppellading is een laadstroom die hoog genoeg is om de batterij volledig geladen te houden, maar laag genoeg is om overladen te voorkomen. Onderhoudstroom is een andere beschrijving voor druppellading (trickle charge).
Het is niet aanbevolen voor lange periode (maanden aan een stuk).

© 2010 - 2022 Goedkoopste shop van de EU | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel